Tuesday, February 14, 2012

Medik UiTM : Season 1 finale




Assalamualaikum,

                        Sedar tak sedar semester satu telah pun berakhir jumaat lalu. Ya mungkin kalian tertanya-tanya , apakah yang telah terjadi setelah sebulan tujuh hari tak update-update blog. *padahal takde org kesah pon* HAHA. ketawa ! ketawa lah sepuas hati dan sekuat yang boleh , kelak tiada lagi ilmu yang tinggal di dalam dirimu.*Okay , ayat tadi takde kena-mengena pon.. -.-'* . Saja buat ayat dramatik dipermulaan kisah untuk menimbulkan "trigger" di benak fikiran kalian. Setelah membaca entri daripada rakan-rakan dapatlah disimpulkan final exam mmg best! (baca: susah). Mari kita flashback apa yang telah berlaku beberapa minggu yang lepas~


Chapter 1: BTN (Biro Tatanegara)

*scene 1 : tepi sungai ulu sepri*

                 BTN = BN

Tepat sekali , equation di atas telah menceritakan segala-galanya. Jadi tak payahlah hamba mengupasnya lebih lanjut.sekian.  ┐('⌣'┐) ... (┌'⌣')┌

Chapter 2 : Study week

         Dua minggu study week seakan-akan tidak cukup untuk menghabiskan topik-topik yang sedia ada lebih-lebih lagi subjek microbiology yang "sikit".Tidak cukup dengan itu kehadiran brass band yang membuat latihan di kolej kenanga amat "menceriakan" apatah lagi mendengar bunyi ketukan drum tatkala focus untuk membaca nota-nota "cinta" MBBS. Deruman bunyi-bunyian "indah" ini sudah pasti menaikkan semangat kami untuk belajar. Brass band hanya buat latihan selama 10 hari maka masih ada baki masa aman selama 4-5 hari terakhir untuk betul-betul focus. (so not so bad lah kan? *sentap*)

p/s: Untuk itu diucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada brass band ! -.-"

        Keseluruhan, study week banyak juga membantu di tambah pula dengan adanya kelas-kelas revision dalam minggu tersebut. Banyak juga ragam rakan-rakan yang dapat di lihat akibat stres. Ada yang kelakar ada yang tidak, serious pon ada. Tidak ketinggalan situasi cemas (baca : cepumas) yang terjadi sepanjang study week seperti di bawah:


Situasi 1 :eh , ko dah abes study? 

Situasi 2 : lepas ni nak study ape?

Situasi 3 : GM dah cover?

#soalanclichesepanjangstudyweek -.-'

Chapter 3: Final Exam

               Overall , final exam sebenarnya takdelah susah mana bagi aku ianya sederhana , tak susah and tak senang. Alhamdullilah berjaya juga mengharunginya walaupun pada mulanya berhempas pulas. Sekarang keputusannya aku serahkan segalanya pada Yang Esa. InsyaAllah berkat usaha sahabat-sahabat sekalian akan terbalas jua justeru itu usah khuatir. :)


#Okay kat bawah ni aku nak terangkan serba sedikit tentang format final exam.
(for junior-to-be sila take note)

          Final exam akan mempunyai 4 kertas kesemuanya pastilah ianya bukan kertas kajang, kertas pasir dan sewaktu dengannnya. Kertasnya comprised of SAQ (Short Answer Question) , PBQ (Problem-based Question) , OSPE (Objective Structure Practical Exam) & MCQ (Multiple Choice Question).Aku akan terangkan pasal format PBQ saja since yang lain tu telah aku terangkan sebelum ini..sila klik sini .

Basically PBQ macam PBL yang korang akan ada setiap bulan 2 kali.Soalannya berdasarkan trigger. Contohnya:

A 7-year old boy with persistent cough for two months was referred to the pediatric out
patient clinic of Hospital University Science Malaysia by his general practitioner.
The cough was prominent in the early morning and was sometimes associated with
wheezing. It was mostly dry although on occasion there was scanty sputum, which was
whitish and viscid. From afternoon onwards  cough seemed to be less frequent. The
cough seemed to get worse when he played outdoor games.

Name one diagnosis can be made from this event?

Lebih kurang macam tu lah soalannya tapi tak sama so jangan pergi hafal lak soalan ni..Haha..okay lah sampai di sini saja karya hamba, hari pun dah lewat malam di tambah pula dengan ngauman singa yang kedengaran sayup-sayup di hujung kampung.*hiperbola* Adios~

p/s : "Keputusan tak penting , yang penting adalah usaha yang ditunjukkan" ^_^

3 comments:

kamilkamaruddin said...

BTN=BN...

so true..=,='

be0ma said...

BTN = BATANG
BATANG = *hehehehe

papepon,,,gudluck utk pro exam ya!

Ahmad Taufiq said...

Politikus memanjang..haih..
bleh jd kurang siuman dduk kt m'sia ni..haha

┐('⌣'┐) ... (┌'⌣')┌

Pro exam lama lg..Neway, gudluck utk kalian jgk ! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...